Vila i frid Ronnie Moran

Bild till nyheten Vila i frid Ronnie Moran
En sann legend lämnade oss under morgonen.

Liverpoollegenden Ronnie Moran somnade in tidigt i morse efter att ha drabbats av en sjukdom. Ronnie blev 83 år gammal. 

Spelaren, coachen, mentorn, assisterande managern och en av originalmedlemmarna i "The Boot Room" levde mycket av sitt liv i ett bekvämt litet hus i Crosby strax utanför Liverpool. 

Men för Liverpoolfans runt om i världen så kommer hans sanna hem alltid vara det tryckta lilla hörnet av Anfield mer känt som "The Boot Room". Det var där decennier av succé planerades av några av de skarpaste hjärnorna i fotbollsvärlden vid den tiden.

Rummet var knappt större än en städskrubb och var beläget under the Main Stand. Rummet användes frekvent efter varje arbetsdag av Bill Shankly och hans coachingteam. Ibland för snack och ibland för att ta någon öl. 

Rummet användes av några av de största i namnen i klubbens historia som t.ex. Bob Paisley, Joe Fagan, Kenny Dalglish och Ronnie Moran själv (när han var caretaker).

Moran var en konstant närvaro i "The Boot Room" och var en stor anledning till att Liverpool kunde erövra den engelska fotbollen på ett sätt som aldrig förut. När han gick i pension 1999 så gjorde han det som den längst anställda personen i klubbens historia. 

Men han höll uppe kontakten med Liverpool. Den senaste generationen av spelare känner till Moran väl då han varje dag tog några löprundor runt Melwood. Alla Liverpools tränare har alltid varit mer än glad att bjuda in Ronnie till Melwood varje dag. Under de sista åren blev löprundorna mer promenader istället. 

Anledningen till att vår klubb har så fantastisk historia är tack vare människor som han - Steven Gerrard

Hans spelarkarriär på Anfield började 1949 då han började som deltidsspelare medans han på sidan om jobbade som lärling till en elektriker. Beslutet att bli fulltidsproffs tog Ronnie 1952. 

Såhär minns Ronnie det själv: "Jag hade en deal som kallades för 14 och elva vilket innebar att du fick 14 pund i veckan under säsongen och 11 pund i veckan under sommarveckorna."

"Det fanns ingen som tjänade en förmögenhet som spelare på min tid. När jag la upp skorna på hyllan så hade jag 30 pund i veckan. I dag så kan en hyfsad A-lagsspelare i Premier League tjäna tillräckligt för att pengarna ska vara livet ut på ett tvåårskontrakt. Inte för att jag klagar, det är helt enkelt nya tider nu."

Det är tack vare legender som honom att det är en sådan enorm ära att bära kaptensbindeln för Liverpool - Jordan Henderson

Under säsongen 1954/55 blev Moran en ordinarie spelare i Liverpools A-lag när de spelade i Division 2. Hans liv förändrades dock drastiskt när Bill Shankly kom till stan. 

"Bill gjorde sig av med många spelare när han kom" mindes Moran. "Vissa för att de inte var tillräckligt bra och vissa med talang men med brister i attityden."

Shankly tyckte att Morans kvalitéer som ytterback var tillräckligt bra och tillät honom också att behålla kaptensbindeln. 

Under säsongen 61/62 så spenderade Moran en stor del av säsongen på sidlinjerna på grund av skador. Han kom dock tillbaka och kunde spela 16 matcher som hjälpte Liverpool att äntligen gå upp i högstaligan. Två säsonger senare kunde Moran vara med och lyfta bucklan i Division 1. 

En väldigt sorglig dag för Liverpool Football Club - John Aldrigde

Moran gick i pension under säsongen 68/69 och gick med i coachingteamet istället. 1971 tog han ansvar för Liverpools reservlag och året efter ledde han dem till en Central League Championship-titel. 

Ronnie Moran var känd för att alltid följa och leda en strikt disciplin. Robbie Fowler sa såhär om det: "I Liverpool så fick vi alla lära oss att behålla fötterna på jorden och jag minns att ingen trodde på det mer än Ronnie."

"Efter att ha gjort fem mål mot Fulham i en match så satt jag efteråt i omklädningsrummet och var ganska nöjd med mig själv" fortsätter Fowler. "Då kom Ronnie in i omklädningsrummet och sa: ´Jag vet inte vad du ser så nöjd ut över. Du borde gjort sju mål.´ De orden kommer alltid finnas med mig och jag tycker det summerar storheten om den mannen."

Vila i frid Ronnie, YNWA

Fakta om Ronnie Moran

Född: Crosby, 28 Februari, 1934

Övriga klubbar: Ingen

Liverpool debut: November 1952

Sista match för Liverpool: Maj 1965

Matcher för Liverpool: 379 matcher, 17 mål


9 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer