Krönika: Oförsvarbart fiasko

Bild till nyheten Krönika: Oförsvarbart fiasko
Häromveckan skrev jag en text om att det kunde vara ganska skönt att säsongen var över, med tanke på berg-och-dalbanan det inneburit och att hjärtat behövde hjälp att återfå någon form av vettig rytm. Så sent som i måndags skrev jag om Liverpools imponerande start på transferfönstret. Det känns lägligt att revidera båda här och nu.

Strax efter att jag skrev texten om Mohamed Salah och den spännande sommar som verkade vänta Liverpool - med intentioner som tydligt verkade handla om att knyta bevisad kvalitet till sig och inte ens tumma på priset - så gavs man ordentligt med vatten på kvarnen när uppgifter gjorde gällande att Virgil Van Dijk nu faktiskt gjort klart att det var Liverpool han ville till och Jürgen Klopp han ville spela för.

Liverpool uppgavs ha vunnit kampen med lovord om att göra Van Dijk "till en legend på Merseyside”. Och med de orden ringandes i öronen verkade inte ens Manchester Citys kassaklirrande lyckas övertala holländaren att tänka om.

För 72 timmar sedan verkade helt enkelt Liverpools sommar se ut att bli lika lysande som vår säsong såg ut att bli i mitten av november.

Liverpool vore ju dock inte Liverpool, och den hjärtinfarktframkallande verksamhet som den är, om det inte fanns både en twist eller tre som låg och gömde under en sten och väntade på att sätta dolkar i oss alla som stod med stege på väg upp mot rosa moln.

När vi sitter här idag har Liverpool tvingats officiellt backa ur Van Dijk-affären och i kölvattnet av allt kaos verkar Mohamed Salah-affären ha ställts på is med ett Roma som med vetskapen av Liverpools desperation att bevisa något för sina fans nu knappast kommer att släppa en spelare för något annat än ett rejält överpris.

Det här var sommaren då Fenway Sports Group och nytillträdde Sportchefen Michael Edwards, trots sina blotta 37 år och ringa erfarenhet, skulle sätta ner foten mitt i smeten av europeiska toppklubbar och göra klart att vi nu bestämt oss för att lösa en biljett in i finrummet och börja slåss om de allra bästa spelarna runt omkring.

Det är troligtvis bara Liverpool som kan fucka upp hela den intentionen så ofantligt som nu blivit fallet.

Med lovord om att det skulle spenderas upp emot två miljarder och där Virgil Van Dijk så uppenbarligen blivit utpekad som grundbulten i hela nybygget lyckades Liverpool inte ens föra en dialog med säljklubben innan man hann rasera allt det man planerat för.

Hur detta kommer att sätta prägel på sommaren återstår såklart att se. Men starten är nu värre en de tuffaste stigningarna i Tour de France.

Om vi ser till situationen kring Van Dijk är det mest beklämmande att det uppenbarligen är så självklart att Liverpool brutit mot en regel. Aldrig annars skulle en klubb backa undan officiellt och be om ursäkt utan att ens ta fighten mot Southampton eller Premier League.

Om det är ett personligt möte mellan Klopp och Van Dijk i Blackpool, eller om det är oändliga mängder SMS kan vi låta vara osagt, men att Liverpool inte lyckats följa simpla regler känns rent ut sagt katastrofalt.

”Men så här gör alla lag”, ropar vissa och kan säkert ha rätt. Liverpools problem ligger i så fall i att det har upptäckts och dessutom läckts till pressen. I euforin att Van Dijk verkade ha valt oss började man troligen läcka information för att knocka bort både Manchester City och Chelsea från jakten för att kunna avsluta förhandlingarna med Southampton utan ett budkrig. Något som här och nu är vad vi får tugga i oss som ett fatalt fiasko.

Med en kvarn som redan pumpar på med avsmak för Fenway Sports Group ägande var detta vatten som fick maskineriet att nästa spränga de omringande vallarna som är det sista som håller en sansad.

Om detta sätter en standard för sommaren måste Fenway Sports Group överväga sin plats som ägare av en europeisk toppklubb och styrande personer likt Michael Edwards måste lämna innan vårt historiska, mytomspunna, klubbmärke dras ner igenom mer skit.

Efter att ha hört historierna om hur vi slarvade bort Dele Alli med snålheten att erbjuda honom ett juniorkontrakt och med det transferförbud vi redan tilldelats på Akademi-sidan är detta ännu ett dråpslag och ett hån mot det som ska vara Englands mest anrika och stolta fotbollsförening.

Det är en oerhörd uppförsbacke som väntar nu och kan skadorna inte behandlas måste de skyldiga stå till svars. Det är inte längre okej att bedriva en fotbollsklubb på detta vis – och ständigt låta supportrar stå med brallorna vid knäna och skämmas över hur klubben agerar. 


52 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer