Krönika: "En klubb som mår dåligt"

Bild till nyheten Krönika: "En klubb som mår dåligt"
Äntligen är Premier League tillbaka. Så långt tror jag vi alla är överens. Men här någonstans vågar jag redan flagga för att meningsskiljaktigheterna kommer att vara många bland er som läser, jämte både varandra och det jag skriver, men grundbulten i ett supporterskap i allmänhet – och det till Liverpool i synnerhet – är väl just känslorna det rör upp. Och det känslomässiga helvetet man lärt sig att leva med.

Hade ni frågat mig för två månader sedan om vad den här texten skulle kunna komma att handla om; när vi lottats mot Watford i premiären, hört lovord om stora värvningar och visste att en Philippe Coutinho skulle vara tillbaka i fantastiskt slag efter en vår där han delvis slet med att komma tillbaka efter vinterns skador, hade jag troligen svävat iväg om glimrande anfallspel, ett försvarsspel som tagits till ny nivå under ledning av Virgil Van Dijk och en Naby Keita som löpt sönder hela gräsmattan på Vicarage Road. 0-3 hade varit i underkant och det hade varit ett Liverpool som smällt av en jävla premiärraket som fått hela fotbollsengland att darra. Idag vet ni såklart att det kommer att bli något helt annat.

Jag ska inte använda detta forum åt att peka finger åt någon. Vilket ni absolut kan vara några som tycker att jag gjort mot Fenway Sports Group under en allt för lång tid. Det jag kommer att peka finger åt idag är det totala jävla haveri som Liverpool Football Club befinner sig i. Vi borde må bättre än någonsin. Och ändå vågar jag påstå att jag aldrig upplevt en så splittrad klubb; där spelare, ledare och ägare inte verkar ha tro på varandra. 

Och där det ena ryktet efter det andra gör allt i sin makt för att slita i sönder oss supportrar som grädden på moset.

Den uteblivna transfersatsningen hittills under sommaren har vi behandlat till förbannelse. Vem vi ska beskylla låter jag som sagt vara osagt. Att Philippe Coutinho vill till Barcelona har vi fått bekräftat. Det som är rädslan nu är, helt ärligt, att vi kan falla som ett korthus under sommaren vi skulle bygga upp oss till titelaspiranter.

Bara 24 timmar innan premiären mot Watford gick Fenway Sports Group ut officiellt via Liverpools hemsida och bekräftade att Philippe Coutinho inte kommer att säljas under sommaren. Festen i sociala medier visste knappt några gränser. 20 minuter senare kom informationen om att han lämnat in en transferbegäran. Vi ska komma ihåg att det inte finns likhetstecken till transferbegäran och en försäljning. Luka Modric lämnade in två inför sin sista säsong i Tottenham och spelade kanske sin bästa fotboll någonsin när Levy och Company ignorerat hans önskan. Och där finns fler undantag. Men att pengastinna FSG ska vara lika beslutsamma nu? Det vet i fan.

Jag vet att många tycker olika kring att tvinga kvar en spelare eller ej. I min bok är det av monumental vikt att vi tvingar kvar Coutinho till varje pris. Med en totalt fiaskoartad transfersommar är det sista jag vill se ett Liverpool i desperat försök att återinvestera lite av den miljard Barcelona swishar över under de sista två veckorna av ett fönster som redan eskalerat till det galnaste någonsin.

Det är dessutom en VM-sommar som stundar och Philippe kommer att vara bitter ett par veckor men inse att han måste bita ihop. Hans dröm om Barcelona kommer att komma ändå. Men den får absolut inte komma nu.

Rykten via flera olika källor gör gällande att Jürgen Klopp dessutom lovats, av ägarna, i samband med att Neymarkarusellen började snurra att Coutinho till inget pris kommer att säljas. Enligt uppgifter ska till och med Klopp ha satt ner foten och förklarat att han lämnar om Coutinho gör det. Nu uppges han dock känna att FSG mjuknat i frågan och med sitt uttalande vilja måla ut Coutinho till en spelare som tvingar sig bort, och således komma runt ”problemet” genom att sälja. Klopp ska vara rasande.

Det var också en märkbart frustrerad Klopp som mötte media efter matchen igår och knappast en gladlynt tysk med en bayer innanför västen. Inga boom och ingen glädje. Jag menar därför att det är dags att bekymras.

Hans egen insats som manager kritiseras nu också på allvar för första gången och faktumet att han lyckats göra Liverpools katastrofala försvarsspel från ifjol ÄNNU sämre under en sommar lämnar så otroligt mycket mer att önska.

Inga mittbackar (ja, plural!) har anlänt och på vänsterbacksplatsen har plötsligt Alberto Moreno förlåtits för sina synder efter att ha sprudlat under ett par plojmatcher under sommaren. Det enda nyförvärvet till Premier League-toppens sämsta försvar var inte ens med i truppen igår. Man vet ärligt inte om man ska skratta eller gråta.

Roberto Firmino placerades att täcka den mest kritiska yta som finns i ett zonförsvar vid hörnor och ingen verkade, helt ärligt, veta ett skit av vad de skulle göra vid det fasta försvarsspelet. Och som vanligt fick man fråga sig om Dejan Lovren ens hade vaknat i det öppna spelet.

Jordan Hendersons kaptensbindel lös också med sin magiska frånvaro, som så många gånger förr, och det verkade helt ärligt vara en trupp som inte hade tro på någonting. Hur det är möjligt efter att ha tvålat lag som Bayern München med 3-0 måste man ju ställa sig extremt frågande till.

Sommaren som skulle ta oss ett stort steg framåt har efter en premiärhelg lämnat oss med två steg bakåt. Ett försvar som är sämre än förr, fasta situationer som är virrigare än någonsin, en stjärna som vill bort, en manager som verkar frustrerad, förbannad och vilse. Och ett lag som verkar jävligt nervösa över vad som händer i vår klubb.

Ljuspunkterna är Sadio Mané och Mo Salah. Ytteranfallarna kommer att vara bland de bästa spelarna i Premier League denna säsong och ”målgarantin” från offensivt håll kommer alltid att kunna rädda vissa debaclen. Men att lita blint till deras förmåga att bryta mönster och explodera är en naivitet som aldrig någonsin bär frukt över det långa loppet under en Premier League-säsong.

Liverpool Football Club verkade under gårdagens premiärdag må sämre än vad jag sett den på många år och det är många frågor som måste besvaras innan jag känner en tro till detta igen. Och det värsta av allt är att vi börjar kvala till Champions League redan på tisdag.

Klopp måste – och detta är viktigt – ta ett stort ansvar för de taktiska bitar som återigen fallerar. Han måste, tillsammans med FSG, se till att det ageras på marknaden och att spelare hämtas in. Jag bryr mig inte om vem som snålar eller vem som är naiv och tror att det inte finns fem bättre mittbackar än våra runt om i världen. Sätt er ner tillsammans och ta lite förbannat ansvar för vår klubb.

Dortmundmodellen funkar inte i Premier League. Och inte baseball-modellen heller. Nu gäller det att ruska till och vakna upp.

Sätt er ner med Philippe Coutinho, förklara hans värde, bevisa med ett par värvningar vad vi kan åstadkomma och ge honom kaptensbindeln som Jordan Henderson ändå inte använder. Det är dags att Liverpool slutar spela ut sorgekort kring att spelare tvingar sig bort eller att vi inte får till det med våra targets. Det är dags att växa upp och indoktrinera vinnarmentalitet och gemenskap över alla led, i hela klubben. På transfermarknaden, i framtidsövertygande och på den gröna gräsmattan. 

Up the reds!


46 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer