Gästkrönika: Kunde ha varit värre

Bild till nyheten Gästkrönika: Kunde ha varit värre
Nicket "Passa Fowler" har snickrat ihop en egen analys av 3-3-thrillern mot Watford i premiären.

Efter att ha följt varje steg som tagits under försäsongen, frenetiskt uppdaterat internet och sociala medier kring silly season och plitat ner olika startelvor för mig själv lite väl ofta, så var det äntligen dags: Dagen då det är efterlängtad seriepremiär! 

Jag satt ute i sommarstugan och hade precis befriat kapsylen från en kall öl. Appen i telefonen hade plingat till och berättat att 3 av mina 4 favoritmarkerade spelare Mané, Firmino och Wijnaldum fanns i laguppställningen. Tyvärr saknades ett fjärde pling, men det var väntat efter en stormig fredag. När jag klickar mig in och begrundar startelvan känns det ok, tio av elva positioner är väntade. För den där elfte kände jag lite tvivel och kunde inte låta bli att gå in och kommentera här på sajten kring min oro. Låt oss återkomma till det.

Under försäsongen har vi blivit förförda av ett fartfyllt spel, samtidigt som vi endast släppt in 4 mål på 8 träningsmatcher. Tyvärr behövdes det denna dag endast 8 min innan det ringer bakåt – och tyvärr bjuder vi på en målchans vilket indirekt betyder att vi ger bort en onödig hörna. Detta borde för de flesta lag inte vara så farligt, men som Liverpoolsupporter 2017 darrar man inombords.

Den vanligtvis så vårdade Matip missar en enkel passning in i mitten mot Kapten Hendo, när Watford vinner bollen och går till anfall väljer Matip att pusha uppåt och försöka ställa offside. Han har inte alls koll på Lovren som tagit djup. Mycket dåligt samspel och skulden ligger hos Matip som bör falla och måste hålla koll på var han har sina kollegor innan han försöker ställa en anfallare offside. Lovren gör det bra som hinner ner och täcker undan skottet till hörna. 

Mycket att träna på

Dessa hörnor...

Vid någon tidpunkt förra året läste jag en artikel som tog upp att vi släppt in 22 % av våra mål från hörnor. Snittet i ligan låg då på 11 %. Och det är nu jag blir konfunderad hemma i soffan. Vi har Mané och Salah som täcker ytan för andrabollar och de två avvaktande motståndare vid straffområdets utkant, inget fel i det. 

Men Watfords fyra ”farliga” spelare som kommer sprinta mot boll markeras endast av Hendo och Can. Utöver detta har vi 6 spelare som försöker skapa nån slags zonmarkering i boxen. Can släpper konstigt nog fokus på de 4 ”farliga”, Hendo ”släpper över” (vilket inte är konstigt) en av de 3(!) han då har koll på. Denne är Okaka som ingen tar upp markering på eftersom de endast kollar boll i sin zonmarkering. Sekunderna innan bollen slås in ser Lovren Okaka. På reprisen är det tydligt att hans kroppsspråk visar att han ser Okaka som ”sin spelare” och ”honom ska jag ta". Men när hörnan sen kommer tittar Lovren boll och följer ej med Okaka, som enkelt tillåts kliva rakt genom våra bolltittande ”zon-block” och knoppa in 1-0. Här måste Lovren stega fram och gå för kontakt med spelare. Stör man sin motståndare med en axel gör man det så mycket svårare att nicka in en hörna. Att störa lite räcker oftast långt. Även Firmino, som inte alls har koll på vad som kommer stormande bakom axeln, får ta på sig en del av ansvaret. Här har vi mycket att träna på.

Mané hinner vrålsnyggt trycka upp 1-1 i bortre burgavel, efter att ha kombinerat med Moreno och Can, innan det 3 minuter senare är dags för nästa kalldusch. Och tyvärr har det då blivit dags att återkomma till Alberto Moreno.

I fredags satt jag och en kollega och dividerade om att inte ta ut en relativt billig Moreno i Fantasy-laget. Vår motivering var att Klopp nog inte ville ändra för mkt i backlinjen. Eftersom Clyne är skadad och Arnold väntades starta så kändes det som att Milner skulle få förlängt vikarierat åtminstone en match till, och vi då kunna mönstra en mer samspelt backlinje.

Oron var befogad

Härifrån hoppar vi till soffan i sommarstugan och min oro innan matchstart. Jag loggar in och kommenterar: "Man är fortfarande lite orolig över Moreno. Hoppas han motbevisar. När han startat förr har det alltid känts som att börja med 0-1.” Tyvärr visar sig oron och profetian befogad, vad som exakt händer orkar jag inte gå in på, men Bojan beskriver det bra i Viasat-studion. Tyvärr verkar Moreno tro att han väger 85 kg muskler och inte 65. Vi supportrar (och Klopp i högsta grad) har blivit lurade av Moreno så många gånger. Trodde vi verkligen att han helt plötsligt skulle börja ta smarta defensiva beslut? Som supporter gör man ju gärna det.

Efter att Moreno kommer bort sig träffar Arnolds rensning oturligt nog en snubblande Matip. Kanske att Arnold med större rutin lär sig att stå med balans när låga inspel kommer. Detta är inte helt lätt, men det är något rutinerade försvarare är duktiga på och något jag vill minnas att Emre Can också hade problem med när han vikarierade som försvarare i Brendan Rogers trebackslinje 2014/15.

Det blir halvtid, fler kapsyler åker av.

Borde ha avgjort

Firminos passning är underbar och vi får ett smakprov på vad Salahs snabbhet kommer kunna skapa för oss. De flesta spelare hade inte hunnit först på bollen vilket tvingar Gomes att fälla Salah till en straff i minut 55. Firmino får nog förlängt vikariat som straffskytt. Två minuter senare är 3-2 mycket vackert. Lovren ser Firminos löpning, nertagningen är magisk och chippen till en framstormande Salah perfekt. Vi leder, ölen smakar gott, jag njuter, kroppen bubblar, leendet är tillbaka, jag älskar allt just där och då!

När sen Arnold börjar piska in hörnor med sin höger blir man tagen. Vi har inte varit farligare på hörnor sen Gerrard pricksköt mot Hyypiä. Lovren tvingar Gomes till en räddning, Matip har en i ribban. Salah bränner också några hyfsade lägen. Synd att vi inte kan avgöra detta hinner man tänka några gånger.

Oense med Klopp

I 81a går Firmino ut, det känns inte så bra då jag har svårt att lita på Origis smartness i löpningar, presspel och värderingar. Milner mot Salah i 86e känns ok, Milner kan man lita på. Men när vi precis samtidigt som övertiden presenteras byter in Joe Gomez mot Arnold blir jag lite irriterad i soffan. Klopp har tidigare visat sig vara (till skillnad mot Rodgers) en av de där slipade mästar-tränarna som utnyttjar sitt sista byte för att vinna tid, lugna ner laget och sänka tempo sent in på övertiden. Precis som de där stora killarna gör om tisdags- och onsdagskvällarna i CL. Att vi nu i stället få in en kall Joe Gomez som inte spelat i PL på ca 2 år och har, (?) vad kan det vara, 3-4 PL-matcher i karriären? Där är jag inte alls överens med Klopp.

90:52 kommer Gomez in, 91:40 tar han en dum frispark nere på högerkanten, efter att Moreno rensat med en cykelspark förlorar Gomez 92:21 en nickduell i straffområdet som leder till målchans och räddning av Mignolet TIIIIILLL.. en hörna.. Dessa hörnor…

Ser ljust på framtiden

Som Liverpoolsupporter 2017 darrar man. Och jag har känslan av att våra 11 killar där inne också darrar. Det känns stirrigt och oron stiger. Tydligen har ingen i staben påpekat något i halvtid eftersom Hendo och Can fortfarande har 4 spelare att hålla koll på. Nu är det inte detta som leder till 3-3, utan tyvärr misslyckas Wijnaldum med sin undannick. Rakt på ett utsträckt ben, nån står offside, bollen slås bakåt(?) ingen offside, Mignolet är trängd av en offsidestående (?) gul spelare, spelar ingen roll, bollen byter riktning, Mings styr den i ribban, ner på linjen och där står han som ej är offside och kan nicka in 3-3 från 10 cm. På Watfords 3e hörna i matchen..

Nu i efterhand är jag ändå positiv. Det kunde faktiskt varit värre. Vi kan fortsatt träna på defensiva fasta och det är verkligen inte fy skam att alla i vår fronttrio får öppna målkontot genom 3 riktigt fina mål i premiären. Milner kan hoppa in som vb nästa match och vi får skarpare träning än våra konkurrenter genom matcher denna tisdag och nästa onsdag. Jag ser ljust på framtiden och önskar mig en nickstark trygg mittback innan fönstret stänger. Samt en Klopp som genom träning på tisdagar och onsdagar kommer ihåg vem han är, en av de där stora killarna!

Love Billqvist

Medlem: "Passa Fowler"

Inlagd av:


12 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer