West Ham – Liverpool 2-2: Bortkastad ledning i London

Bild till nyheten West Ham – Liverpool 2-2: Bortkastad ledning i London
Liverpool lyckades vända ett underläge till ledning genom att fullständigt dominera West Ham i den andra halvleken på London Stadium, men det räckte med några få minuter av offensivt tryck från "Hammers" sida för att en kvittering skulle vara ett faktum. The Reds fortsätter därmed att halta mot mållinjen i Jürgen Klopps sista säsong.

SUMMERING:

Liverpool klev ut med pigga ben från första visslan på London Stadium och kunde därmed trycka ned West Ham långt ned på egen planhalva under de inledande minuterna. Som så många gånger förr i de senaste matcherna visade spelarna dock upp en enorm tveksamhet på offensiv tredjedel.

Som vi sett så ofta tidigare under säsongen behöver ju ett stort bollinnehav inledningsvis betyda någon form av defensiv stabilitet. Harvey Elliott höll på att ställa till det på ett sådant sätt att laget återigen hamnade i underläge när han slog en misslyckad passning in mot mitten där Jarrod Bowen snodde åt sig bollen och satte av mot mål – men avslutet blev inte tillräckligt välplacerat för att störa Alisson.

Trots 76 procents bollinnehav hade Liverpool inte haft ett skott på mål efter 25 minuters spel. West Ham hade haft två och de visade ett par gånger att de är ett farligt hot på omställningar med Mohamed Kudus, Bowen och Michail Antonio.

I den 27:e minuten uppstod en situation i West Hams straffområde där Liverpool ropade på straff två gånger om: först blev Gakpo nedsparkad och sedan tog mittbacken Ogbonna bollen med handen – men domare Anthony Taylor behövde inte göra någon bedömning då linjedomaren redan hade signalerat för offside.

Efter en dryg halvtimme fick Elliott bollen i hörnet av straffområdet ute till höger. Han valde att skjuta på första touchen och skruva skruva skottet i bortre, men det gick lite för centralt i mål vilket gjorde att Alphonso Areola kunde rädda utan några större problem.

Liverpool fick aldrig riktigt någon fart i sitt anfallsspel mot slutet av halvleken, samtidigt hade West Ham absolut ingenting att säga till om i offensiv riktning. Diaz var återigen den spelare som hotade allra mest för gästerna och med fem minuter kvar av halvleken stod han för en individuell aktion som resulterade i ett skott i stolpen!

En ny match – men samma gamla Liverpool. Trots att ha dominerat spelmässigt skulle de släppa in det första målet. En West Ham-hörna från vänster nådde Bowen som relativt ostörd kunde nicka in 1-0. Målet kom precis innan pausvilan så det var en rejält hård smäll för Jürgen Klopps manskap.

Liverpool klev ut efter pausvilan med nyfunnen energi och fick in en så viktig kvittering redan efter några få minuters spel. Diaz dribblade sig in i straffområdet och hittade fram till Andy Robertson som drog till med ett avslut som var tillräckligt hårt och välplacerat för att Areola – som fick några fingrar på bollen – inte skulle hinna ned i tid. 1-1!

Två minuter senare fick Gravenberch ett jätteläge att ge sitt lag ledningen när Gakpo chippade in bollen in bakom backlinjen till sin landsman som var helt ensam, men mittfältaren agerade lite för stressat med ett klackavslut som blev helt misslyckat.

Liverpool var ett helt annat lag efter pausvilan och skulle ta en välförtjänt ledning – om än med hjälp av lite flyt – i den 65:e minuten. En hörna nådde Gakpo vars avslut studsade på försvarsspelare i hemmalaget och in i mål. Ogbonna noterades som självmålsskytt.

Liverpool fortsatte att trycka på i offensiven och Diaz fick ett par chanser att utmana en-mot-en in i straffområdet, men Areola klarade två gånger om. Hemmalaget hade förtvivlat svårt att få tag i bollen och etablerade någon form av anfallsspel.

Det kom dock en period på en eller två minuter där "Hammers" faktiskt lyckades spela lite på offensiv planhalva och det trycket skulle räcka för att få hål på Liverpool på nytt. Ett inlägg från höger nådde Antonio som kunde nicka in 2-2.

Direkt efter kvitteringen agerade Klopp från bänken: Mohamed Salah, Darwin Nunez och Joe Gomez ersatte Diaz, Endo och Alexander-Arnold.

Med tanke på tabelläget gick båda lagen för segern under slutminuterna vilket öppnade upp en del ytor åt båda håll.

I den sista ordinarie minuten var Liverpool en ribbträff från en ledning då Elliott avlossade ett distinkt skott från distans som tyvärr gick ut till inspark via målramen.

I den första tilläggsminuten kom Dominik Szoboszlai in istället för Quansah.

Det ville sig inte för The Reds som tvingades konstatera att de kastade bort en ledning och nu riskerar att halka ännu längre efter Manchester City och Arsenal i titelracet.

MATCHFAKTA:

West Ham – Liverpool 2-2 (1-0)

Målen: 1-0: (44) Bowen (Kudus), 1-1: (48) Robertson (Diaz), 1-2: (65) Ogbonna (självmål), 2-2: (77) Antonio (Bowen)

Domare: Anthony Taylor

Skott: 11-28

Skott på mål: 8-8

Bollinnehav: 28%-72%

Passningar: 266-669

Passningsprecision: 68%-86%