Rapport: Derbyseger i överlägsen stil

Bild till nyheten Rapport: Derbyseger i överlägsen stil
Det 234:e Merseyside-derbyt bjöd på ett målkalas och mycket högt underhållningsvärde. Liverpool dominerade under stora delar och besegrade lokalrivalen med 5-2.
FÖRSTA HALVLEK

Det tog bara sex minuter innan Anfield-publiken fick utbrista i ett glädjevrål! Sadio Mané vände upp på offensiv planhalva och slog en millimeterprecis passning i djupet till Divock Origi som tog sig förbi en utrusande Jordan Pickford och satte bollen i nät. 1-0 och drömstart för hemmalaget.

Bara tio minuter senare kom 2-0 efter ännu ett mönsteranfall. Trent Alexander-Arnold krossade över bollen till Mané som drev in centralt och släppte bollen i djupet till Shaqiri som kunde avsluta från nära håll. 2-0!

Everton skulle bara minuter senare ta sig tillbaka in i matchen med ett reduceringsmål genom mittbacken Keane. En misslyckad hörna ledde till att bollen tillslut spelades in till Keane som lyckades skjuta bollen över en utrusande Adrián. 2-1 efter bara 21 minuters spel.

Det var en mycket händelserik halvlek och inom loppet av några minuter ropade bägge lagen på straff, men Mike Dean friade i de båda straffområdena.

I den 31:a matchminuten gick Liverpool på nytt upp i en tvåmålsledning. Dejan Lovren slog en Van Dijk-esque passning till en djupledslöpande Origi som sög ner bollen och med ett fint avslut lyfte den över Pickford. 3-1!

Det skulle bli ett femte mål i den första halvleken och det kom för hemmalaget. Mané och Alexander-Arnold kombinerade fint i en kontring och senegalesen fick ett skottläge utanför straffområdet som han utnyttjade på bästa sätt genom att placera in bollen lågt till vänster. 4-1!

Halvleken slutade dock inte där - på övertid fick Bernard bollen ute till vänster och svingade in ett inlägg som träffade pannan på en språngnickandes Richarlison och 4-2 var ett faktum.

ANDRA HALVLEK

Det blev en betydligt lugnare start på den andra halvleken där Liverpool tog tag i bollen och behöll den inom laget utan att ständigt gå framåt.

Everton skapade ett par dussinchanser, men Adrián gjorde vad han skulle och räddade en Richarlison-nick och ett långskott av Tom Davies.

Med knappa 20 minuter kvar bytte Jürgen Klopp ut Adam Lallana och Divock Origi mot Jordan Henderson och Roberto Firmino.

Inbytte Henderson slog - med tio minuter kvar av matchen - en lång svepande boll mot Mané som tog ned bollen och avslutade, men denna gång utanför mål.

I matchens slutskede bytte Klopp in Joe Gomez och plockade ut Alexander-Arnold.

Mané skulle få ännu ett jätteläge att utöka hemmalagets ledning efter ännu en fin passning signerad Henderson, men anfallaren lyckades inte få till ett avslut efter att ha dribblat förbi Pickford.

Everton återtog bollen och startade en kontring som mynnade ut i ett fint läge för Moise Kean, men även han misslyckades att ta vara på målchansen.

I matchens sista ordinarie spelminut utökade Liverpool ledningen ytterligare. Roberto Firmino drev in i straffområdet från vänsterkanten och spelade bollen snett inåt bakåt till Gini Wijnaldum som skruvade in bollen i borte hörnet till 5-2 som blev slutresultatet.