Sista fönstret utan Brexit-regler

Bild till nyheten Sista fönstret utan Brexit-regler
Premier League och det engelska fotbollsförbundet arbetar för att ta fram de regler som ska gälla efter att övergångsperioden för Storbritanniens utträde ur EU är över.

The Athletics David Ornstein skriver att Premier League och det engelska fotbollsförbundet är nära att komma överens om en del regler som ska gälla efter det att Storbritannien lämnat EU fullt ut. EU har godkänt Storbritanniens utträde, men under en övergångsperiod som sträcker sig till 31 december 2020 gäller i princip samma regler som tidigare. 

Övergångsperioden innebär att sommarens transferfönster ser ut att bli det sista med de reglerna som gäller idag. 

FA har länge arbetat för att höja kraven på antalet engelsmän i trupperna, men enligt uppgifterna som presenteras ska Premier League lyckats förhandla till sig att fördelningen minst åtta engelsmän och 17 spelare av valfri nationalitet ska fortsätta att gälla i 25-mannatrupperna även efter Brexit. 

Något som kommer att förändras är möjligheten för utländska spelare att få arbetstillstånd. Tidigare har det varit väldigt lätt för meriterade spelare att få tillstånd att arbeta i England, men nu diskuterar Premier League och FA hur de ska hantera sådana frågor post Brexit. Det allra troligaste är att de tar fram ett poängsystem baserat på spelares meriter i landslag och ligaspel, men det de måste komma överens om är hur mycket erfarenhet som ska krävas för att få tillståndet. 

Premier League ser gärna en låg ribba för att bli godkänd medan FA gärna ser högre krav för att på så sätt ge de yngre engelska spelarna större chans till speltid i klubbarna. Premier League förväntas presentera sitt förslag till FA denna vecka, ett förslag som de menar bibehåller ligans konkurrenskraft samtidigt som det finns möjlighet för lokala talanger att ta plats och utvecklas.

Båda parter hoppas att ha nått fram till en lösning innan nästa fönster öppnar 27 juli så att alla klubbar får reda på de kommande reglerna innan de får ett sista fönster på sig att värva under nuvarande regelverk. 

Klubbarnas möjligheter att värva ungdomsspelare från utlandet kommer också att försämras. Nu är det möjligt för engelska klubbar att värva spelare med EU-pass redan vid 16 års ålder, men när övergångsperioden för Brexit är över höjs åldern till 18 år. 

Med de nya reglerna hade Liverpool exempelvis inte kunnat värva Sepp van den Berg, som var 17 år när han kom till Merseyside förra sommaren.


5 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer